View profile

Design & Bake: Roti-Hotdog - Issue #3

Design & Bake
✨ Bismillah, Kali ni Ekin nak kongsi tentang keistemewaan Roti-Hotdog. Mungkin tidak ramai orang tahu apa Ekin jual dan kenapa Ekin buat ni.

Apa tu Roti-Hotdog?
Starting buat roti hanya untuk makan dirumah time petang-petang, banyak jenis roti seperti roti manis, roti berinti kelapa, kacang dan hotdog. Tidak terlintas dalam otak untuk menjual roti, buat roti sekadar untuk makan-makan dirumah. Dari 1 video yang dirakam dan post di group family first customer order adalah abg. Disitu mula buat roti, amik gambar dan video post di sosial media. Alhamdulilah ada juga yg nak order roti. Terima kasih yang order dan support.
Mini Roti-Hotdog
Mini Roti-Hotdog
Customer suka yang mana?
Permintaan ramai yang order Roti-Hotdog. First order yang banyak dari customer untuk sekolah. Alhamdulillah, semua ye siap dengan masa yang ditetap kan, walaupun menggunakan peralatan oven NOXXA yang kecil yang mengambil masa lama untuk bake, kami berjaya menyiapkan order customer.
Adunan Roto-Hotdog
Adunan Roto-Hotdog
Roti-Hotdog dan Roti Manis dibiarkan mejadi kembang
Roti-Hotdog dan Roti Manis dibiarkan mejadi kembang
Order untuk anak-anak sekolah
Order untuk anak-anak sekolah
Ekin akan delivery sendiri ke customer
Ekin akan delivery sendiri ke customer
Noor Asyikin
🤲 Alhamdulillah rezeki dari Allah, percayalah
🏫 First order yg banyak utk sekolah
👉 https://t.co/wUdMbUugXz
🌭 DM Ekin utk order roti hotdog
💕 RT tweet & support!
#foodie #rotihotdog #supportsmallbusiness https://t.co/QdDLa493Po
Process buat macam mana?
Kalau korang nak try buat roti. ekin sharekan disini.
  1. 200gram air sejuk, 1 biji telur ([email protected]), 100gram gula, 5gram garam, 60gram shortening, 10gram RFB
  2. 500gram tepung roti dan yis 11gram
  3. Setelah dicampur dan diuli, keluarkan doh tersebut
  4. Dibahagikan mengikut gram 35gram atau 45gram untuk roti hotdog
  5. Setelah dibahagikan, doh boleh dibentuk bulat atau panjang mengikut kesesuaian
  6. Biarkan doh dalam masa 15-20min, masukan hotdog yang direbus, letakan sos dan mayonis
  7. Bakar dengan suhu 160’-170’ (15-20min). Siap!
Semoga mencuba, terima kasih yang order dan support. Tidak lupa juga, terima kasih yang baca blog serta subscribe newsletter Ekin!
Did you enjoy this issue? Yes No
Noor Asyikin
Noor Asyikin @bynoorasyikin

Graphic Designer from Kuala Lumpur, Malaysia & Home-Based Baker selling Roti-Sosej & Bun Manis.

In order to unsubscribe, click here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Created with Revue by Twitter.
🇲🇾 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia
 - by noorasyikin.com